پایگاه جامع قرآنی نور

0 4

آدرس دسترسی به سایت : https://quran.inoor.ir

بزرگ‌ترین پایگاه قرآنی در جهان اسلام

پایگاه جامع قرآنی، یکی از مهم‌ترین پایگاههای قرآنی است که از دستاوردهای جدید مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی در وب به شمار می‌رود. با توجه به تولید و عرضه موفق نرم افزارهای قرآنی همچون جامع التفاسیر و دانشنامه علوم قرآنی و حرکت مرکز به سمت عرضه اطلاعات به صورت وب، کاربران و محققان، از گروه قرآن انتظار داشتند پایگاه جامع و کاملی ارائه کند تا همه زمینه‌های قرآن‌پژوهی را پوشش دهد. گرچه این پایگاه با تاخیر مواجه شد ولی بحمدالله، با توجه به توان علمی و گنجینه دیتایی که در مرکز هست، توانستیم پایگاه جامع و گسترده‌ای را که مطابق با انتظارات کاربران باشد، تولید کنیم و در دسترس قرآن پژوهان قرار دهیم.

تفاوت پایگاه جامع قرآن با پایگاه‌های مشابه

پایگاه جامع قرآن سه ویژگی دارد: جامعیت دیتا، گستردگی محتوا و ارتباط.

دیتاها، پژوهش‌ها و اطلاعات قرآنی مرکز از جامعیت چشمگیری برخوردار است. به عنوان نمونه در زمینه ترجمه، تفسیر و چندرسانه‌ای، با آمار بالایی پایگاه را فعال کردیم. همچنین، متن قرآن در این پایگاه، از قابلیت‌های خوب و فهرست‌های کارآمدی برخوردار است و در خصوص پژوهش‌های قرآنی، مثل: احادیث تفسیری، فرهنگ موضوعی، اعراب قرآن و اَعلام قرآن نیز جامیعت قابل توجهی دارد.

اما در مورد گستردگی محتوا باید گفت که پایگاه جامع قرآنی، بزرگ‌ترین پایگاه قرآنی جهان اسلام است؛ به بیان دیگر، ما از همه نوع تفاسیر مهم، دست‌اوّل و قدیمی استفاده کرده‌ایم؛ اعم از فارسی، عربی، شیعه و سنّی. بدیهی است که این گستردگی محتوا، مخاطبان و کاربران بیشتری را پوشش می‌دهد. شایان ذکر است که در این فاز، تفاسیر معاصر کار نشده است؛ فعلاً اهتمام بر ارائه منابع معتبر و دست‌اوّل است. در زمینه چندرسانه‌ای هم بحث گستردگی مصداق دارد. ازاین‌رو، از تلاوت‌های همه قاریان جهان اسلام؛ بدون تعصب به مذهب یا ملّیت آنها؛ استفاده کرده‌ایم.

ویژگی دیگر پایگاه جامع قرآن، لینک یا ارتباط است. احادیث و آیات در پایگاه‌های: نورلایب، جامع‌ الأحادیث و جامع قرآن، دارای لینک است؛ یعنی آیات در پایگاه جامع‌ الأحادیث به پایگاه قرآن، و احادیث از پایگاه جامع قرآن به پایگاه جامع‌ الأحادیث، و آیات و احادیث از نورلایب به جامع قرآن و جامع‌ الأحادیث ارتباط دارد. روشن است که این قابلیت، به توسعه فهم مخاطب و گستردگی حوزه تحقیق کاربر کمک شایانی می‌کند.

امکان ارتباط با سایر پایگاه‌های نور، یکی از برجستگی‌های پایگاه جامع قرآن است که البته در دیگر پایگاه‌های نور نیز این تعامل و هم‌پوشانی وجود دارد که در نوع خود، تحولی در حوزه علم و پژوهش به شمار می‌رود. بدیهی است این ارتباط، میان پایگاه قرآن و پایگاه جامع الأحادیث، خیلی برجسته‌تر است.

از ویژگی‌های فضای وب، این است که وقتی ما قابلیتی را مثلاً در نورمگز پیاده کردیم، می‌توانیم آن را در سایر پایگاه‌های دیگر، مثل پایگاه جامع قرآن نیز شبیه‌سازی کنیم و محدوده دسترسی کاربر را به منابع لازم و مرتبط افزایش می‌دهیم. ضمن اینکه ویژگی سیال بودن پایگاه، به ما اجازه می‌دهد که بتوانیم این تعامل و ارتباط را با سایر پایگاه‌های خارج از مرکز نیز ایجاد کنیم و در نتیجه، اطلاعات در یک حلقه زنجیره‌وار در معرض استفاده متقابل قرار گیرد.

قرآن

در صفحه قرآن، متن کامل قرآن با قابلیت تنظیم اندازه قلم متن و ترجمه قرآن و نیز نمایش یا عدم نمایش ترجمه یا اِعراب آیات قرآن، در اختیار کاربر قرار دارد. بدیهی است، انتخاب رسم‌الخط عثمان‌طه، برای کاربرانی که حافظ یا قاری قرآن هستند، کارآیی بسیاری دارد. از دیگر امکانات در بخش صفحه قرآن، این است که در تمامی صفحات، همیشه یک ترجمه و یک قرائت در دسترس کاربر قرار دارد.

ویژگی دیگر، آن است که قرآن را با سه شکل ترجمه می‌توان نمایش داد. ترجمه زیر نویس، ترجمه مقابل، و ترجمه با انتخاب آیه. در حالت اخیر اگر کاربر اشاره‌گر را روی آیه مورد نظر نگاه دارد، در پنجره‌ای مستقل ترجمه آیه نمایش داده خواهد شد (Hint).

فهرست سوره‌ها، از دیگر قابلیت‌های پایگاه است که می‌توانید بر اساس ترتیب سوره در قرآن یا به شکل الفبایی، آن را چینش کنید. همچنین، می‌توان این فهرست را بر اساس: تعداد آیه از بیشترین یا کمترین آیه، محل نزول سوره (مدنی یا مکی)، زمان یا ترتیب نزول و یا بر اساس جزء، مرتب کرد.

Leave A Reply

Your email address will not be published.